De Traagheid

Het oude cinemagebouw in Tielt krijgt een nieuwe bestemming. Gilberte Watté droomde al langer van een eigen bloemen- en boekenzaak. Met deze gedachte kocht zij samen met haar man, Filip Bogaert, enkele jaren terug de oude cinema van Tielt. Naast bloemen en kunstboeken is er tevens plaats voor 'foodsharing', gebracht door de gepassioneerde chef Michiel Van Colenberghe.

Miguel Algoet was nauw betrokken bij de renovatie  en inrichting van dit historische pand. Tijdens het renovatieproces was het vooral de uitdaging om de inrichting te herleiden tot de essentie. De geest van het gebouw moest gerespecteerd blijven. De oude bouwmaterialen die we aantroffen werden optimaal gebruikt.

De naam 'De Traagheid' is afgeleid van een mooi gedicht, die alles omvat waar De Traagheid om draait. Later meer hierover.

 

Oude schakelkast

Oude schakelkast met theaterallure.

Oude draaitrap

Een oude draaitrap werd terug geïntegreerd om het 'balkon' van Statler en Waldorf te bedienen.

Pui

Het pand heeft de afgelopen 120 jaar vele veranderingen en aanpassingen gekend. Bij aanvang van het project troffen we op de middengevel elementen aan die minder strookten met de sfeer van het gebouw. Voor de bloemenzaak hadden we meer licht nodig en contact met de straat. Vandaar werd geopteerd om het principe van een oude pui in de gevel te zetten. De inspiratie hiervoor vond Miguel Algoet o.m. in het boek 'Tielt Historische stedenatlas van België'.

Boekenkast

De hedendaagse boekenkast bestaat uit metalen banden en houten legplanken. Een oude bibliotheekladder op wielen helpt voor de hoogste boekenplanken.

Booglamp

Vooroorlogse emaille lamp met opaline bol, werd boven de toog gecombineerd met opaline art-deco- lampen.

Vlaamse haard

De Vlaamse haard met gothische schouwbenen in witsteen werd gerestaureerd en functioneel gemaakt door een houtkachel van Verplancke Haarden. De gezelligheid hiervan geeft een huiselijke warmte die de naam 'de Traagheid' nogmaals alle eer aandoet.

Oude theaterspots

Oude theaterspots krijgen een tweede leven in De Traagheid. Bedenk bij deze theaterspot een oor en een tuit en we hebben een koffiepot. Toepasselijk want de koffie's aan deze bar zijn overheerlijk.

Oude theaterverlichting

Oude koperen theaterlamp met een onwaarschijnlijk mooie patine.

Art Deco lamp

Deze lamp uit de jaren '30 brengt bij tot de gezeligheid van deze pitoreske locatie.