't Biechtstoeleke

Het ‘Biechtstoeleke’ is een huisje dat dateert uit het einde van de 17e eeuw. Het authentieke karakter is doorheen de eeuwen goed bewaard. Aan de gevel werd enkel het raam naast de deur licht aangepast. Verder is dit een typisch voorbeeld van een Vlaamse tuitgevel met vlechtingen. Binnenin is het huisje zeer sober. De binnenmuren zijn afgewerkt met kalk en leemvezels. De oude balken en de Vlaamse haard geven charme aan het interieur.

Een aparte naam

‘Het Biechtstoeleke’ heeft in het verleden verschillende functies gehad. In de 18e eeuw was het de praktijkruimte van de bekende chirurgijn J.A. Roselt. Hij woonde zelf in het herenhuis ernaast. De woning heeft later ook dienst gedaan als bakkerijtje annex kruidenierswinkel. Tussen de leefruimte en de winkelruimte was een dun muurtje gebouwd, met een kleine opening in. Zo kon men zien wanneer er klanten in de winkel waren. Deze opening met vermoedelijk een schuifdeurtje deed erg denken aan het luikje in een biechtstoel. Dit is mogelijks de oorsprong voor de aparte benaming voor een al even apart huisje: ‘Het Biechtstoeleke’. Het bewuste muurtje werd kort na de Tweede Wereldoorlog afgebroken, tijdens de renovatie werden hier nog sporen van gevonden.

De naam van het eeuwenoude huisje kan echter ook Biesstoelke zijn. Biezen groeien langs rivieroevers, zoals die van de Leie. De lange stengels werden gedroogd en vroeger gebruikt als zitting van stoelen. Mogelijks woonde er ooit iemand in het huisje die zittingen vervaardigde. In het Machels dialect worden de medeklinkers ‘ch’ niet gebruikt. Het zou kunnen dat men daardoor met de jaren sprak van Biechtstoeleke, terwijl het oorspronkelijk Biesstoelke was.

In 2009 werd het huisje gerestaureerd met respect voor oude materialen en gebruiken. In 2010 reikte Heemkunde Oost-Vlaanderen een oorkonde met de titel ‘geslaagde restauratie’ uit aan het project. Het authentieke karakter van het huisje heeft altijd kunstenaars aangetrokken. Roger Raveel werd er voor zijn 90ste verjaardag gelauwerd, hij was voor het behoud van ‘Het Biechtstoeleke’. Ook kunstschilder Martin Wallaert woonde en werkte er 8 jaar, waarbij het huisje vooral op zondag toegankelijk was. Later was luthier Elke Verheye er woonachtig, zij maakt eigenhandig snaarinstrumenten van A tot Z. 

Het gelijknamige bier

't Biechtstoeleke werd voor het eerst gebrouwen als gelegenheidsbier voor Miguel & friends 2019, dit om het gelijknamige huisje in de kijker te zetten. Dankzij de unieke combinatie van zijn rijke smaak en het lichte alcoholgehalte werd dit enthousiast onthaald zowel door de mensen uit Machelen, als ver daar buiten. De vraag kwam of het bier nog beschikbaar zou zijn na het evenement. Ondanks dat wij geen drankenhandel zijn vonden wij het belangrijk om het bier op kleine schaal sporadisch te kunnen aanbieden, en zo het gedachtengoed van klein erfgoed levend te houden

PAST: Roger Raveel 100

In 2021 zou Roger Raveel, onze dorpsgenoot, 100 geworden zijn. Dit werd op verschillende locaties en tijdstippen gevierd.

Wist u dat de tentoonstelling naar aanleiding van zijn 90ste verjaardag, ondertussen 10 jaar geleden, plaatsvond in 't Biechtstoeleke te Machelen? Deze tentoonstelling gaf een overzicht van de vroege werken van Raveel. Bijhorende foto werd genomen tijdens die tentoonstelling 'Roger Raveel 90 jaar jong' in het Biechtstoeleke.

PAST: Drive-in zomer 2020

Op 29 mei organiseerden we een drive-in, verkoop van het bier 't Biechtstoeleke.

Voor deze unieke gelegenheid werd het autoluwe straatje 'Karperstraat' in Machelen het decor van de drive-in. Verschillende oldtimerliefhebbers zagen het als een mooie gelegenheid om de oude wagens van stal te halen en af te zakken naar Machelendorp.

Uiteraard werd rekening gehouden met de coronamaatregelen, zo was er een tijdslot per wagen. De nodige afstanden werden gerespecteerd. Dank aan de deelnemers.

Er is een nieuwe drive-in in de maak. Wenst u hiervan op de hoogte te blijven, stuur dan gerust een mailtje.